Intră în categoria dorită și filtrează produsele după vârsta sau clasa copilului.

Ești un părinte implicat?

Ești un părinte implicat?

Ca părinte mi-am pus de multe ori întrebări de genul - dacă fac bine ce fac, dacă e destul cât fac și dacă sunt îndeajuns sau chiar prea mult implicată în viața copiilor mei. Și știu că nu sunt singură! Această nesiguranță bântuie prin sufletele și mințile multor părinți în fiece fază de dezvoltare a copiilor lor – pentru că provocările sunt multe și nici unul dintre noi nu a urmat dinainte vreun curs despre cum să fii părintele ideal!

Și nici nu ar putea să existe astfel de cursuri, pentru că fiecare copil e diferit, se dezvoltă diferit, are nevoi, interese, aspirații diferite. În plus de asta și noi suntem diferiți ca oameni – cel mai mult suntem influențați de modelul de educație primit de noi – fie că îl preluăm și adaptăm, fie că încercăm, ca părinți, să facem exact contrariul, în funcție de felul în care ne-a afectat și modelat educația primită de la ai noștri. Cel mai important este, însă, cred eu, să fii un părinte implicat – să încerci să-ți înțelegi copilul, să îl însoțești și să îl sprijini în dezvoltarea și educația lui.
 


PĂRINȚII FOARTE OCUPAȚI

Foarte mulți dintre părinți au realmente foarte puțin timp pentru copiii lor. Din cele aprox. 12 ore de activitate pe zi, între 8 și 10 ore suntem la serviciu și pe drum spre și de la serviciu. Acasă ajunși ne așteaptă, pe lângă copiii noștri, și mai multă treabă. Ce am învățat eu de la copiii mei este, însă, că nu contează atât de mult durata, cât calitatea momentelor petrecute împreună. Pentru că și ei au joaca lor, prietenii lor, temele lor – toate foarte importante în dezvoltare. Dar ce înseamnă și cum faci ca momentele petrecute împreună să fie unele de calitate?
 


ACTIVITĂȚILE ÎN FAMILIE

Cu toții ajungem acasă de la servici și acolo ne așteaptă spălatul rufelor, călcatul, făcutul mâncării, curățeniei, etc. Și tot atunci vor și copiii să te joci de ei, să-ți povestească întâmplarea grozavă de la grădi sau să îi ajuți la teme. Indiferent că ești mamă sau tată, că ai de făcut mâncare sau de înlocuit un bec, din nou nu ai timp pentru cei mici. Apar frustrarea, nervii, dezamăgirea ...

Dar lucrurile nu sunt chiar așa de tragice. Oricât de obosit/obosită ai fi, găsești resursele să faci treburile necesare de prin casă. Atunci poți face și o ”magie” și să îți transformi copiii în ajutoarele tale ”de nădejde”, implicându-i activ în tot ceea ce faci. Cu blândețe, încurajări, răbdare, zâmbetul pe buze și ÎMPREUNĂ


Pentru că:

Atunci când copilul curăță legumele alături de tine, el 

  • învață despre lume și diversitate (la noi se mănâncă leguma asta, cealaltă mai mult în Africa, etc.), 
  • își educă simțurile (prin atingerea diferitelor texturi își rafinează simțul atingerii, poate gusta, mirosi legumele crude, etc.) și 
  • își exersează motricitatea fină (la început va fi mai greu să țină cuțitul de curățat, dar exersând, va deveni tot mai bun), 
  • învață poate puțină botanică (povestește-i între timp unde cresc diferitele părți comestibile ale legumei, cum arată planta, când se recoltează, etc.) și chiar 
  • învață și exersează cuvinte nemaiauzite sau dificile (termeni din botanică, grădinărit, gastronomie, protejarea mediului etc.) și 
  • își dezvoltă abilități sociale (învață că e plăcut să ajute) și de comunicare.
 
Dar atenție: nu le cere nivelul de îndemânare, răbdare, calitate sau forță, pe care îl acorzi tu acelei activități. Ai mereu în minte că tu ești ”maestrul” lor, explicându-le la nivelul lor de înțelegere ceea ce au de făcut și alegându-le sarcini în funcție de vârsta și puterile lor.

Atunci când face curățenie alături de tine, el poate

  • învăța despre faptul că igiena e importantă pentru sănătate, 
  • exersa motricitatea grosieră atunci când mătură sau dă cu aspiratorul, 
  • învăța să aprecieze mai bine dimensiunea spațiului (atunci când trebuie să curețe fiecare colțișor), să observe detalii, 
  • exersa răbdarea în activități repetitive, 
  • învăța să aprecieze păstrarea ordinii.
 

Atunci când copilul pune rufele la spălat alături de tine, el poate

  • învăța importanța igienei pentru sănătate
  • alfa despre diferitele tipuri de textile
  • exersa selectarea hainelor în funcție de culoare și tip de material
  • învăța despre diferitele tipuri de detergenți și chiar despre protejarea mediului
  • afla despre cum se spălau rufele în trecut sau
  • despre mecanismul mașinii de spălat rufe
 

Atunci când copilul repară diverse lucruri alături de tine, el poate 

  • învăța de la tine importanța acelui obiect și cum lipsa lui ne afectează viața
  • exersa motricitatea fină prin diversele mici lucrări pe care le poate face alături de tine
  • exersa forța, priceperea, spiritul de observație, memoria sau alte abilități și talente
  • exersa răbdarea și voința prin activități repetitive (șlefuit, vopsit, înșurubat, etc.)
  • afla cum arată și se numesc diversele părți ale acelui obiect, uneltele folosite, etc.
 

Atunci când copilul merge la cumpărături cu tine, el poate

  • afla cum se numesc diferitele magazine/departamente dintr-un supermarket 
  • învăța și exersa cum să se orienteze într-un spațiu mare, să își ia repere
  • afla care sunt fructele și legumele de sezon și care sunt din seră sau din import
  • învăța cum să aleagă carnea sau brânza și care e pâinea/alimentul mai sănătos
  • învăța și exersa să aprecieze diferitele calități ale lucrurilor: tare, moale, pufos, delicios, ieftin, scump, etc.
  • exersa abilități sociale (cum să interacționeze cu angajații de la supermarket sau cu doamna de la casă, etc.).

Gândește-te câte oportunități oferi copilului tău doar cerându-i ”ajutorul” de ex. la curățat morcovii pentru supa pe care o faceți împreună și la care a contribuit și el! Și la fel poți face în orice activitate din jurul casei – copilul nu numai că va fi fericit să îți fie alături, ci își va crește echilibrul emoțional și încrederea în sine. Și lista de activități și beneficii pentru copil și relația lui cu tine poate continua la nesfârșit!
 

Pentru că atunci când copiii ne cer să ne jucăm cu ei, ei caută să ne fie alături. Atunci când ei ne cer să îi lăsăm să ne ajute, caută să ne imite, să învețe de la noi. Atunci când ei stau sâcâitori pe capul nostru cu tot felul de întrebări, caută să aibă atenția, iubirea și confirmarea noastră.



Iar când sunt mai mari și au învățat să facă anumite lucruri, acordă-le încrederea de a face ei acele lucruri de la un cap la altul și transformă-te tu în ”ajutorul” lor. Vor învăța să se prețuiască pe sine prin efortul și munca proprie iar tu vei învăța să fii mândru de ei!

 

SPRIJINUL LA LECȚII

Există și momente când ei au nevoie de mai mult de atât. Ca de exemplu atunci când au nevoie de ajutor la lecții. Sau când învață să citească. Sau când trebuie să exerseze tabla înmulțirii. Și atunci se pot găsi soluții relativ simple: așază-l la masa din apropiere, acordă-i timpul necesar pentru explicații și, apoi, în timp ce tu îți faci treaba, întreabă-l, repetă cu el, verifică cele înțelese de el. Poți să îți pui creativitatea la bătaie și să transformi tocatul morcovilor într-o lecție despre fracții sau aspiratul într-o explicație despre unitățile de măsură ale lungimii și transformarea lor.

Iar în ceea ce privește activitățile care cer atenția noastră deplină, precum cititul – și aici lucrurile se întâmplă tot ÎMPREUNĂ. La început, pentru învățarea cititului este necesară dedicarea unui timp doar pentru el. De exemplu seara, înainte de culcare, citește împreună cu el o poveste – o propoziție/frază/pagină citește copilul, una tu – fă din activitate o bucurie și plăcere pentru copil. Poți mai târziu ruga copilul să îți citească cu voce tare în timp ce tu calci rufele sau învârți în oala de pilaf, discutând despre cele citite, păstrând atmosfera plăcută și plină de răbdare.

 

ACTIVITĂȚILE DE WEEKEND

Fiecare familie este diferită și uneori chiar există perioade aglomerate la servici sau seara, când ajungi acasă, e prea târziu să îți mai dedici timp pentru copii. Nu uita însă, că întotdeauna există sfârșitul de săptămână! Este un timp în care poți recupera, poți echilibra emoțional relația ta cu copilul, în care poți face din timpul petrecut împreună, unul magic! 

În funcție de interesele și pasiunile fiecărui părinte sau fiecărei familii, copiii pot beneficia și învăța din cele mai diverse activități:

Excursiile regulate în sau în afara localității – cunosc familii care merg aproape la fiecare sfârșit de săptămână la munte, alții care pur și simplu fac mici excursii în satele din împrejurul orașului și colindă pajiștile și pădurile din jur, explorând natura. Și parcul poate fi însă un loc minunat de explorat, alergat sau mers cu bicicletele.

Jocurile (de societate) în familie – cunosc familii, care sunt adevărate împătimite ale jocurilor de societate, și altele care cumpără regulat cărți și jocuri educative sau jocuri creative și interactive, pe care le joacă cu copiii, din care copiii învață și își exersează abilități și competențe necesare învățării.

Meșteritul sau bricolatul împreună – sunt părinți cu pasiuni diverse, care își iau copiii pe lângă ei și îi inițiază în diferitele taine ale unor meșteșuguri sau ale unor activități practice, adaptând muncile în funcție de vârsta copilului. Pasiunea părintelui este de cele mai multe ori molipsitoare la copii!

Ajutorul și sprijinul în învățare – sunt părinți care se implică și în dezvoltarea suplimentară a cunoștințelor și competențelor copiilor, ajutându-i cu materiale didactice și educative. Internetul e plin de platforme educative, fișe de lucru, jocuri interactive sau lecții online. Și aici sunt părinți care își însoțesc copiii în această explorare.

Poveștile și cititul împreună – sunt părinți care au crescut cu povești și le cunosc puterea miraculoasă și vindecătoare. Ele dezvoltă imaginația și creativitatea copiilor. Unii părinți au talentul de a inventa povești, alții caută și le găsesc pe cele potrivite din marea varietate de cărți de povești și cărți educative, frumos ilustrate. Momentele magice ale povestitului sau cititului împreună sunt cele mai de preț pentru dezvoltarea emoțională a copiilor.

Și cu siguranță și această listă poate fi completată la nesfârșit, căci, așa cum am scris și la început – cu toții suntem diferiți și avem pasiuni și interese diferite. Important este, însă, să nu ratăm aceste momente de a fi ÎMPREUNĂ, de a împărtăși cu ei din viața și experiența noastră! 
 

CĂCI NOI, PĂRINȚII, SUNTEM PRIMII ȘI CEI MAI IMPORTANȚI EDUCATORI AI COPIILOR NOȘTRI!
DE LA NAȘTERE ȘI PÂNĂ CÂND DEVIN ADULȚI!

 
 
275-626

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!