Intră în categoria dorită și filtrează produsele după vârsta sau clasa copilului.

CUM VORBIM CU COPIII DESPRE RĂZBOI?

CUM VORBIM CU COPIII DESPRE RĂZBOI?
Copiii află mult mai multe lucruri prin intermediul televizorului, al tabletei, al calculatorului sau al radioului din mașină, decât ne-am dori sau suntem conștienți că o fac. Informațiile despre război, imaginile și știrile directe de pe front cu oameni răniți și case distruse sunt pe toate canalele de televiziune și în știrile scurte, lipsite de orice emoție de la radio. Cu atât mai mult este necesar să vorbim cu copiii noștri despre aceste lucruri într-un mod adecvat vârstei lor, chiar dacă, și pentru noi, ele reprezintă teme neplăcute sau care ne provoacă frică. 

FRICA ESTE SENTIMENTUL PREDOMINANT LA COPIII MICI
Copiii sub 7 ani reacționează cu frică și nesiguranță în fața sunetelor sau imaginilor cu persoane accidentate sau rănite. Din acest motiv este important să nu expunem copiii din această categorie de vârstă nici unei emisiuni sau nici unui reportaj real, nefiltrat, care să prezinte scene de război, deoarece ei preiau cu toată ființa aceste întâmplări îngrozitoare. Ei ajung să își facă griji că, ceea ce văd acolo, se poate întâmpla și în viața lor. Din acest motiv, ei au nevoie, cu precădere, să li se transmită un sentiment de siguranță.

Cărțile cu imagini și cele de colorat care abordează teme precum emoțiile, și în special ”FRICA”, sunt un bun mod de a prelucra temerile lor într-un mod adecvat vârstei. Cu ajutorul acestor materiale ei pot pune întrebări și primi răspunsurile necesare. De preferat este însă, să nu aveți aceste discuții seara, deoarece impactul discuției ar putea duce la această vârstă la tulburări de somn.


COPIII ÎNTRE 8 ȘI 12 ANI EMPATIZEAZĂ CEL MAI MULT CU CEI AFLAȚI ÎN SUFERINȚĂ
Știrile despre război și teroare trezesc la copiii între 8 și 12 ani mai ales sentimente de neputință și vulnerabilitate. Este important ca ei să reușească să exprime aceste sentimente. Nu încercați să le reprimați această nevoie, de exemplu prin schimbarea canalului atunci când apar știri brutale. Cu ei e nevoie să prelucrați aceste teme într-un mod deschis și adecvat vârstei. Și la această grupă de vârstă pot ajuta cărțile cu imagini, filmele pentru copii sau piesele de teatru care abordează aceste teme sau sentimente.

Mulți copii empatizează cu persoanele pe care le văd la televizor sau în cărți și își arată îngrijorarea față de cei care suferă de pe urma acestor întâmplări îngrozitoare. E important ca ei să știe că și tu gândești la fel ca ei și să îi asiguri încă o dată în plus de iubirea ta și de faptul că, atât tu, cât și cei responsabili, faceți tot posibilul ca ei să fie în siguranță.


ADOLESCENȚII VOR SĂ ÎNȚELEAGĂ MAI ÎN PROFUNZIME CE SE ÎNTÂMPLĂ
Adolescenții citesc deja, de multe ori, ei înșiși știrile, în special pe internet sau le distribuie prin canalele de socializare. Ei simt nevoia să cerceteze, să discute și de multe ori chiar să se implice. Este necesar să li se ofere timpul și spațiul necesar pentru a face acest lucru.

Discuțiile cu ei pe teme sociopolitice sunt importante, atât la școală cât și în cadrul familiei. Bunicii și străbunicii pot ajuta aici cu povești personale despre urmările războiului. De asemenea, la aceste vârste ei au deja acces la mult mai multe cărți care abordează tema războiului, atât cărți de ficțiune cât și nonliterare.



 

CE ȘI CUM LE PUTEM SPUNE COPIILOR DESPRE RĂZBOI?
Fiecare copil este diferit în dezvoltarea lui și fiecare relație între părinte și copil este diferită. Cum am putea însă să le vorbim copiilor despre război și ce am putea să le spunem? Mai jos găsești câteva idei și informații prezentate într-un limbaj cât mai simplu, adecvat copiilor. Fiecare părinte poate prelua de aici ce consideră adecvat sau potrivit pentru copil.


DE CE EXISTĂ RĂZBOAIE?
Războaiele există de mii de ani pe acest pământ, fie că au fost grupuri de oameni sau întregi țări care au luptat între ele. Chiar și astăzi există grupuri de oameni care nu se pot înțelege între ele, din diverse motive. Uneori ele aleg să își rezolve aceste neînțelegeri printr-un război în loc să o facă prin discuții și acceptare.
Uneori există războaie între țări, alteori între două sau mai multe grupuri din aceeași țară. Unele grupuri pot să lupte chiar împotriva propriilor conducători, pentru că simt că nu sunt liberi sau nu sunt tratați corect.
Țările care își trimit soldații să lupte împotriva altor țări își doresc, de cele mai multe ori, să devină mai puternici în acele țări, să cucerească noi teritorii sau să ajungă la resursele naturale ale acelor țări, ca de exemplu la petrol.

CE SE ÎNTÂMPLĂ PE PERIOADA UNUI RĂZBOI?
În timpul unui război luptă soldații unei țări sau a unui grup între ei. Însă, pentru că majoritatea luptelor au loc acolo unde locuiesc oameni, cel mai mult suferă oamenii din acele locuri. Copiii nu mai pot merge la școală și trebuie să se adăpostească pentru a nu fi răniți. De multe ori ajung să nu mai aibă de mâncare și să își piardă locuințele.
În timpul războiului mor oameni. Case, blocuri, străzi și uneori chiar orașe întregi sunt distruse. Cele mai mari două războaie au fost în secolul trecut. La aceste războaie au participat mai multe țări și oameni decât oricând până atunci. Și au și murit mai mulți oameni decât în oricare alt război de până atunci. 

CUM SE TERMINĂ UN RĂZBOI?
Cu toții știm că, atunci când te cerți sau nu te înțelegi în legătură cu ceva, violența nu este niciodată soluția. La concluzia asta ajung, mai devreme sau mai târziu, și cei care duc războaie. Atunci luptele se opresc și țările fac pace și promit să nu se mai lupte între ele.  
Războiul este ceva îngrozitor, care are urmări asupra oamenilor, mediului înconjurător, a politicii și economiei țărilor implicate. De multe ori durează mult timp până ce o țară reușește să își revină după un război.
Pentru că oamenii au suferit foarte mult după cele două mari războaie, conducătorii celor mai multe țări de pe pământ au decis, ca pe viitor, să protejeze oamenii în fața războiului. Astfel a fost încheiată așa numita Convenție de la Geneva. În cadrul acestei convenții a fost stabilit și ce fel de arme au voie să folosească țările atunci când decid să pornească un război, astfel încât să fie protejați cât mai mulți oameni. Din păcate nu toate țările respectă această înțelegere. Cu toate acestea multe țări se străduiesc și fac toate eforturile pentru păstrarea păcii pe întreg globul.
 


CÂTEVA CĂRȚI DESPRE RĂZBOI, RECOMANDATE ADOLESCENȚILOR:
Jurnalul Annei Frank
Kimberly Brubaker Bradley: Războiul care mi-a salvat viața
Lauren Wolk: Wolf Hollow
Lois Lowry: Numără stelele. O poveste din Copenhaga
MARKUS ZUSAK: Hotul de carti. Curaj mai presus de cuvinte
Art Spiegelman: Maus. Povestea unui supraviețuitor


Surse bibliografice:
taz.de
www.t-online.de
www.kija-ooe.at
www.netmoms.de
www.familie.de
275-626

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!